Modul 1 – komunikativni dio

OVAKO FUNKCIONIŠE KURS

Prvo što trebate da uradite je da se registrujete i nakon plaćanja kursa biće Vam svi sadržaji dostupni, za sada imate samo pravo da bacite pogled kako ovaj online kurs izgleda.

Kada izvršite prijavu i akontaciju onda Vaša priprema za polaganje ispita njemačkog jezika može da počne!

Evo ukratko još jednom da objasnimo kako ćete na najlakši način da savladate gradivo.

Na početku svakog modula imate uvodnu stranicu sa koje možete da skinete vokabular za dati modul, Vaše je da skinete taj materijal i da prevedete te riječi (možete i na kompjuteru prevesti ili odštampati pa ručno prevoditi, kako Vam je zgodnije).

Nakon toga ste spremni da pređete na komunikativne klipove, njih ćete na sljedeći način obrađivati, u zavisnosti od teme koju imamo ja ću Vas uvoditi u riječi i rečenice za te oblasti koje obrađujemo. Imate više načina kako možete ovdje postupati, ja Vam predlažem najduži i najbolji, a to je da prvo poslušate tu rečenicu koju kažem, onda zaustavite video i napišete tu rečenicu u Vaše sveske na njemački jezik, pročitate to što ste napisali, pa kliknete na dalju distribuciju videa i uporedite moju i Vašu verziju. Ukoliko ste imali grešku odmah je ispravite. Možete i na drugačije načine do kombinujete ovaj dio ali Vam moram obratiti pažnju da što više morate pisati i da je ovo najunčikovitiji način da savladate riječi i pisanje, a slušanje i pričanje će Vam onda isto ići bolje, vrijeme će pokazati.

Kad pređete komunikativne klipove automatski dolazite do gramatičkih klipova. Na prvoj stranici gramatičkih klipova imate na desnoj strani nekoliko priloga u vezi gramatičkih pravila koje ćemo pojasniti. Video sadržaje koje budete gledali će biti vezane za prethodne komunikativne klipove, što znači da se njima objašnjavaju date gramatičke zakonitosti koje su se provlačile kroz te klipove, samim tim radimo još jednom ponavljanje uz to da ćemo razumjeti kako sa gramatičke strane funkcioniše njemački jezik. Ovom formulom je zagarantovano savlađivanje gradiva, ako slučajno ostane nešto nejasno, imate pravo postavljanja pitanja ispod video sadržaja na koja ćete onda dobiti i odgovor.

Kako bi upotpunili ove tri cjeline kao šlag na tortu na kraju svakog modula imate vježbe i zadatke sa kojima ponavljate vokabular, utvrđujete gradivo i vježbate gramatiku. Jedna novina u ovom djelu će biti da će pored već napomenutih vježbi ovaj online kurs sadržati i zadatke koje Vam se pojavljuju u ispitima njemačkog jezika (Goethe, Telc, ÖSD, ÖIF) za koji se Vi upravo spremate. Pored toga što ćete se pripremati za te ispite imaćete i savjete kako određene cjeline na ispitu uspješno da rješite, tj. kako da izbjegnete ispitne zamke i druge zavrzlame koje Vas mogu mučiti na ispitu.

To je ukratko sve što treba da znate i čega se trebati držati, želim Vam uspješan rad uz nastavni program za polaganje ispita njemačkog jezika ,,Deutsch mit Luki – Njemački za sve“!

  1. Modul komunikativni dio

Dobro došli dragi polaznici na A1 kurs njemačkog jezika po nastavnom programu ,,Deutsch mit Luki – Njemački za sve“ s kojim ćete se na najbolji i najpovoljniji način pripremiti za Vaš ispit njemačkog jezika.

Nastavni ciklus počinjemo sa pozdravljanjem i predstavljanjem, poslije toga navodimo kojim se poslom bavimo, zatim odgovaramo na škakljiva pitanja (da li imaš momka/djevojku, da li si oženjen/udata…), onda se upoznajemo sa osnovnim brojevima u njemačkom i za kraj ćemo predstaviti svoju porodicu.

U ovim komunikativnim klipovima imate jednu olakšavajuću okolnost pri učenju riječi. Naime, sve imenice muškog roda su označene plavom bojom, sve imenice ženskog roda su označene crvenom bojom, sve imenice srednjeg roda su označene zelenom bojom, a množina svih imenica je označena ljubičastom bojom. Sljedeća dopuna je kod glagola, svi glagoli u rečenici su podvučeni sa dvije crte.

 

 

P.S. Kako biste što bolje mogli pratiti gradivo prvo sebi prevedite riječi koje se nalaze desno i prilogu!