Informacije za vize u svrhu spajanja djece sa roditeljima u Austriji?

Obrada zahtjeva za izdavanje vize u svrhu spajanja porodice može da iznosi više mjeseci, ukoliko upadate u kvote, ili samo 3-4 sedmice ukoliko ste oslobođeni od kvota. To Vam zavisi od boravišnog statusa roditelja/staratelja i informaciju o tome ćete dobiti od nadležne osobe za obradu boravišnih viza za strance u Magistratu (ako živite u gradu) ili Bezirkshauptmannschaft (ako živite u prigradskim naseljima ili ruralnim oblastima).

 

Za izdavanje boravišne dozvole za dijete moraju se dostaviti sljedeći dokumenti:

 • Važeći putni dokument (pasoš)
 • Rodni list
 • EU-Fotografija koja ne može biti starija od 6 mjeseci (veličina: 45x35mm)
 • Dokaz o uobičajenom smještaju (na primjer, ugovor o najmu, predugovor ili dokaz o vlasništvu)
 • Dokaz o zdravstvenom osiguranju koje pokriva sve rizike (obavezno osiguranje ili odgovarajuća polica osiguranja)
 • Dokaz o osiguranoj egzistenciji Vas kao roditelja/staratelja koji živi u Austriji (platni listovi-Lohnzettel, ugovori o radu, potvrda o osiguranju, dokaz o penzijskom, anuitetskom ili drugom osiguranju, investicioni kapital ili sopstvena sredstva u dovoljnoj količini)
 • Izvod računa posljedna dva puna mjeseca iz banke
 • Eventualno nekakav dokaz da ste roditelj ili staratelj (ako već nemaju taj podatak od ranije)
 • Certifikat poznavanja njemačkog jezika minimum A1ako je dijete napunilo 14 godina (Diplome i svjedočanstva o njemačkom jeziku mogu se steći posebno na sljedećim institutima: ÖSD, Goethe-Institut, Telc GmbH, Austrijski integracijski fond – važno je da ne budu stariji od godinu dana, inače postaju nevažeči)
 • potvrda da roditelj/staratelj ima kreditni bonitet-InfoPass für Behörden (to se online zatraži na stranici ksv.at i dobijate za otprilike 10 dana putem pošte)
 • Dokaz od poreske uprave da nemate zaostatke poreskih obaveza iz prethodnih godina koje niste izmirili, samo zatražite u ,,Finanzamt“ dokument Rückstandsbescheinigung § 229a BAO
 • ispunjen zahtjev Rot-Weiss-Rot Plus Karte za spajanje porodice (djeteta)

 

Morate prevesti kod sudskog tumača za njemački jezik sve dokumente koji nisu na njemačkom. Predaja zahtjeva za 2019 godinu ukupno iznosi 140,00 evra, a kada preuzimate boravišnu dozvolu za dijete plaćate dodatno još 20 evra.

Dijete ili djeca ne mogu dobiti boravišnu vizu u Austriji ako roditelji koji već borave u Austriji nemaju dovoljnu platu koju je država propisala da pokriva troškove za porodicu. Iznos ovih prihoda mora odgovarati određenim stopama. Standardne stope za 2019. godinu za samce su 933,06 € za bračne parove 1.398,97 €, a za svako dijete dodatnih € 143,97.

Po ovom proračunu Vaše dijete bi tek moglo dobiti boravišnu vizu kad zajedno budete zarađivali više od 1.542,94€. Uvijek se zadnje 3 platne liste dostavljaju kao dokaz o visini plate. Naravno, ako jedan od roditelja ima veću platu od 1.542,94€ onda drugi ne mora raditi kako bi dijete doveli u Austriju.

 

BONUS KNJIGA!!! ŽELITE NAUČITI AUSTRIJSKI DIJALEKAT, KLIKNITE NA SLJEDEĆI LINK.

Komentari